Kinderen en jongeren met dyslexie
Dyslexie is in Nederland redelijk bekend. Het komt voor bij ongeveer 4% van de Nederlanders. Opvallend is dat jongens er vaker last van hebben dan meisjes. Bijna drie keer zoveel jongens als meisjes krijgen deze diagnose toegekend. Deze aandoening is niet te genezen, maar met oefeningen kan er wel beter mee worden omgegaan.
Wat is dyslexie?
Als je dyslexie hebt is het lastig om te lezen, spellen en te schrijven. Natuurlijk heeft niet iedereen die hier moeite mee heeft meteen dyslexie. Bij diagnose wordt er vooral gekeken naar het onderwijsniveau dat past bij jouw leeftijd en ontwikkeling. Daarnaast wordt er natuurlijk gekeken naar de precieze problemen die zich voordoen. De combinatie van deze factoren bepaalt uiteindelijk of er daadwerkelijk sprake is van dyslexie.
Verschillende soorten
Als iemand dyslexie heeft, is het nog niet meteen duidelijk wat er dan precies aan de hand is. Er zijn namelijk zeven verschillende vormen te onderscheiden. Dit zou in verband kunnen staan met de
oorzaken van dyslexie. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er verschillende vormen zijn. Ze denken dat er weinig nuances te vinden zijn. Toch heeft elke vorm weer een andere aanpak nodig. Daarom is het belangrijk om de vormen goed te kunnen onderscheiden. Mensen met dyslexie zijn dus zeker niet over een kam te scheren. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden.
Het hebben van dyslexie
Hoe het is om dyslexie te hebben hangt af van wie je bent en in welke mate je er last van hebt. Sommige mensen beweren dat je dan de letters door elkaar ziet zweven, maar anderen kunnen het ook heel anders ervaren.
Problemen kunnen zich voordoen, maar kunnen ook amper voorkomen. Ook het
zelfbeeld van iemand met dyslexie kan heel erg worden beïnvloed of juist helemaal niet. Deze variabelen maken het heel lastig om je te kunnen voorstellen hoe het is om dyslexie te hebben.